December 2020: Grondwatermonitoring

..Laat maar zien wat je gedaan hebt!..

In deze nieuwsbrief:
1 – Nieuw: Publicatie module Grondwaterstanden
2 – Monitoring Grondwaterkwaliteit
3 – VeldwerkGT: Nieuwe app op basis van BRO-standaardwaarden 
4 – Klicservice
5 – Peilbuislabels met QR code
6 – Veel gebruikte BRO-afkortingen


1 – Nieuw: Publicatiemodule Grondwaterstanden
Voor het rapporteren (of publiceren) van grondwaterstanden hebben we aan Veldoffice een nieuwe module toegevoegd: De publicatiemodule.

Met deze nieuwe module is het mogelijk om alle gegevens van een peilbuis die aanwezig zijn in Veldoffice via internet op de kaart te presenteren.

Ons motto is daarom ook: Laat maar zien wat je gedaan hebt!


Alleen gevalideerde peilbuizen die in Veldoffice voorzien zijn van een X,Y coordinaat worden op de kaart weergegeven en kun je bekijken (zoals de putconstructie, de boorbeschrijving (conform de nen5104 of nen14688-1), de foto’s en de grafiek met alle gemeten grondwaterstanden.

Hoe werkt het?:
In onderstaand figuur kun je globaal zien hoe de gegevens verwerkt en gepresenteerd worden via de publicatiemodule.
 
Na het plaatsen van de peilbuizen en het installeren van de logger in het veld worden de gegevens automatisch doorgestuurd naar Veldoffice.  In Veldoffice kun je alle gegevens bekijken, controleren, valideren, rapporteren en exporteren naar de BRO of publiceren via de Publicatieportal.

Op de kaart kun je zowel de gegevens van de eigen peilbuizen als de gegevens van de verschillende registratieobjecten van de BRO/PDOK gezamenlijk bekijken.

Wil je hier meer van lezen?


2 – Monitoring Grondwaterkwaliteit

Bij veel peilbuizen worden watermonsters genomen en in het laboratorium geanalyseeerd. Het monitoren van de kwaliteit van het grondwater en het weergeven in grafieken is een andere functie die via de rapportagemodule van Veldoffice mogelijk is.


Je kan 6 grafieken op 1 pagina presenteren. Dus 1 analyseparameter voor 6 verschillende filters of 6 verschillende analyseparameters van 1 filter.

Signaleren overschrijdingswaarden:
Bij grondwaterkwaliteit worden de watermonsters vaak op een grote hoeveelheid analyseparameters gemeten. Wanneer je veel peilbuizen moet monitoren overzie je niet gauw waar de trend veranderd.  Daarom is er een signaleringsmechanisme waarmee je afwijking tov een vorige meetwaarde snel kunt opsporen.

Wil je hier meer over lezen?

__________________________________________________________ 

3 – VeldwerkGT: Nieuwe app met BRO-standaardwaarden

De verplichting om de gegevens digitaal aan de BRO te leveren wordt steeds meer een standaardeis en vereist een specifiek XML formaat dat mede is gebaseerd op de nieuwe NEN-EN ISO14688. Daarom heeft Veldapps een volledig nieuwe app ontwikkelt gebaseerd op de nieuwe BRO standaardwaarden. Hiermee kun je direct de gegevens in het juiste BRO-formaat aanleveren en gebruik je dezelfde standaardbenamingen zoals de BRO die vereist.

         

Dat geldt ook voor de nieuwe benaming van de grondsoorten conform de NEN-EN-ISO 14688-1. In Veldoffice wordt dit bij het genereren van de boorprofielen automatisch herkend zodat je altijd de juiste layout met arceringen ziet. 

Wil je hier meer over lezen? 


4 – Klic-Service

Peilbuizen plaatsen? Voorafgaand aan het boren zul je altijd een klicmelding moeten doen zodat je weet of er op die plek kabels en leidingen in de grond liggen. Je kan de klicmeldingen automatisch op de kaart weergeven door de klicmelding door te mailen. De veldwerk app toont dan altijd automatisch de juiste klicmelding voor je op de kaart.


Het enige wat je hiervoor moet doen is de klicmelding

door te mailen naar een speciaal veldapps mailadres.

Wil je hier meer over lezen?
 

5 – Peilbuislabels met QR code

Met de watervaste labels voorzien van QR code laat je de peilbuis goed achter en is deze makkelijk te identificeren wanneer men later weer terugkomt bij die peilbuis.

Steeds vaker worden deze eisen gesteld aan labels van peilbuizen. In de app kun je de QR code automatisch scannen.

Met de labels van peilbuislabel.nl worden watervaste labels met een unieke QR code geleverd. Ook kunnen de labels voorzien worden van het logo van het veldwerkbedrijf.

De voordelen hiervan zijn in het veld een makkelijkere en foutloze registratie. Ook bij de watermonstername.

Wil je hier meer van weten of hoe je ze kan bestellen?


6 – Veel gebruikte BRO-afkortingen

Met de komst van de BRO worden veel nieuwe afkortingen gebruikt.  De afkortingen zijn gebaseerd op Engelse termen en kunnen daardoor best verwarrend zijn. Daarom hebben we een aantal veel gebruikte afkortingen hier samengevat:

BRO= BasisRegistratieOndergrond 
Bronhoudersportaal = Portaal voor uploaden BRO-xml bestanden
GAR = GroundwaterAnalyseResults
GLD = GroundwaterLevelDistance (Grondwaterstand (GWS)
GMW = GroundwaterMonitoringWell (Grondwaterput of peilbuis)
GMN = GroundWaterMonitoringNet (meetnet)
BHR-GT = BoreHole-GeoTechnisch
BHR-G = BoreHole-Geologisch
BHR-AG = BoreHole-??……

Let op!: BHR-AG is bedoeld voor de beschrijving van de bodemopbouw bij grondwatermonitoringputten. Deze is nog niet gereed en zal pas op 1-1-2022 in werking treden. Een boorbeschrijving volgens de NEN-14688-1 en digitaal aanleveren aan de BRO is tot dan dus nog niet mogelijk!

Wil je hier meer over lezen?